Články

Ivan Nikitovič Kožedub (ukrajinsky Іван Микитович Кожедуб, rusky Иван Никитович Кожедуб; 8. června 1920, Obražijevka - 8. srpna 1991) byl sovětský pilot a spojenecké letecké eso druhé světové války s 62 samostatnými sestřely. Byl trojnásobným Hrdinou Sovětského svazu a od roku 1985 byl maršálem letectva. Z dalších vyznamenání obdržel Leninův...

Občas to tak na člověka přijde, že má potřebu si udělat delší výlet a obzvlášť v zimě, kdy letové počasí je velmi skoupé a aviatikovi nedá mnoho příležitostí. A právě tlaková výše nad Evropou byla toho příčinou, že jsem se svým Tulym podnikl trochu delší výlet po jižní hranici Slovesnka přes Nitru do Partizánského.

Česká asociace pilotek, z.s. srdečně zve nejen všechny pilotky, ale i letecké profesionálky či nadšenkyně, na 1. oficiální setkání žen, které pojí stejný zájem - vášeň pro létání.

V Plzni se také dočkáte v roce 2023 leteckých dnů a máte se opravdu na co těšit. Níže máte bližší informace.

Letecký den se v roce 2023 bude konat také na letišti u Hradce Králové. Letos připadá termín konání letecké show na sobotu 5. srpna 2023.

Když jsem uvažoval o koupi Tuláka XXL, byl jsem rozhodnutý, že na něm budu dělat výcvik, protože jde skutečně o velmi hodné letadlo. V praxi jsem však své rozhodnutí přehodnotil, protože i když můj Tuly je moc hodný, tak co se týče výkonu je poměrně divoch a nedovedu si jej představit v rukou žáka, který je aviatik začátečník, v případě,...

Létání

10.01.2023

Létání je možná nejstarším snem lidstva - snem, který zaměstnával již básníky antické mytologie, když se Ikaros jednou příliš přiblížil slunci a zaplatil za svou aroganci životem.

Když si s vámi sedne do kabiny vašeho letadla pasažér, nepřikládáte tomu většinou velkou váhu, jen se snažíte, aby vše proběhlo hladce a bezpečně. Někteří pasažéři však nechtěně v člověku vyvolají pocit větší zodpovědnosti, tedy spíš, aby si pilot neuřízl ostudu. A stejně tak to bylo u mne.