Články

Jak vypadá takový start s Tulákem XXL se vám pokusím popsat v následujícím článku. Je to opravdu požitek, který se jen velmi těžce popisuje, proto berte mé vyprávění trochu s rezervou, protože ten prožitek je mnohem intenzívnější, než vám zde popíšu.

Trápil jsem se několik dnů a manželka, která se na mne již nemohla takto dívat vše rozhodla za nás oba. Prostě mi řekla, že než se dívat v domě na smutného chlapa, tak ať si radši koupím své vytoužené letadlo a dům posuneme na stupeň číslo dva.

Schopnost přistát na krátké dráze, velká kola, výkonný motor na krátký vzlet a samozřejmě cena, která by pro moji peněženku nebyla likvidační. Pokukoval jsem po všech těch možných STOL (Short take off and landing) letadlech, ale cena vždy hovořila proti mně.

Každý člověk by měl mít svůj sen. Jestliže nemáte v životě svůj sen, pak žijete poloviční život, protože právě naše sny dělají svět krásnějším a dokonalejším.

Archeopteryx

22.10.2023

Archeopteryx je ultralehký kluzák s možností startu z nohou, ale i s dalšími alternativami pro vzlet navržený a vyrobený společností ZHW (nyní Ruppert Composite).

Přišel mi do e-mailu zajímavý článek. Asi bych jej lépe nezpracoval, tak jsem vám ho přeložil a můžete si udělat obrázek o skvělém letadle. Článek mi zaslal časopis Kitplanes a pokud chcete odebírat jejich zpravodaj, určitě se proklikněte na jejich web.

Rozhodl jsem se na svém blogu psát o všem, co má v letectví smysl a zároveň zajímá široký okruh lidí, jak z aviatické, tak z laické veřejnosti a jsem přesvědčený, že právě Letecká amatérská asociace České republiky (LAA ČR) si zaslouží čestné místo na mém blogu. Proč? Čtěte dále.

Co je to FAA?

19.10.2023

V mých příspěvcích se občas objeví zkratka FAA. Abyste měli jasno, o co se vlastně jedná, připravil jsem pro vás tuto krátkou vysvětlivku.

V posledních dvou letech mne velmi inspiroval francouzský projekt Speed Jojo Piéra Peuzina, který propaguje nejen létání ve francouzských horách, ale i další skvělé akce a zároveň upravuje své letadlo Jodel DR-1050 MV.

Zaujal mne jeden ze současných youtuberů Trent Palmer, který má na YouTube obrovskou sledovanost a navíc se věnuje, mimo jiné, našemu krásnému koníčku - létání.